Αναπτυξιακή Καθυστέρηση

H ανάπτυξη του παιδιού δεν είναι μόνο σωματική. Τα παιδιά, ξεκινώντας από τη γέννησή τους, μεγαλώνοντας αναπτύσσονται και μαθαίνουν. Η ανάπτυξη του παιδιού και η αξιολόγηση της μπορεί να σχετίζονται με τον τρόπο που αυτό παίζει, μαθαίνει, μιλάει, και συμπεριφέρεται.

Τι είναι αναπτυξιακή καθυστέρηση; Οι δεξιότητες των παιδιών που περιλαμβάνουν τα πρώτα τους βήματα, τις πρώτες λέξεις, το γέλιο τους για πρώτη φορά, τη βλεμματική επαφή, το γνέψιμο με το χέρι «γεια» ονομάζονται ορόσημα ανάπτυξης. Τα παιδιά φτάνουν σε ορόσημα ανάπτυξης στο παιχνίδι, στη μάθηση, στην ομιλία, στη συμπεριφορά και στην κινητικότητα (μπουσούλημα, περπάτημα κτλ.). Αναπτυξιακή καθυστέρηση εμφανίζεται όταν το παιδί  δεν φτάνει αυτά τα αναπτυξιακά ορόσημα την ίδια στιγμή όπως άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Διακρίνεται σε ήπια, μέτρια, σοβαρή. Όσο σοβαρότερη η καθυστέρηση, τόσο πιο ανώριμη για την ηλικία του θα είναι και η συμπεριφορά του παιδιού.

Τις περισσότερες φορές, ένα αναπτυξιακό πρόβλημα δεν είναι κάτι που το παιδί «θα το ξεπεράσει» μόνο του. Χρειάζεται βοήθεια από ειδικούς για να αξιοποιήσει όλο το δυναμικό του και να εξελιχθεί.

   Όταν η αναπτυξιακή καθυστέρηση δεν εντοπίζεται νωρίς, τα παιδιά καθυστερούν να δεχθούν τη βοήθεια που χρειάζονται. Το γεγονός αυτό μπορεί να τα δυσκολέψει στη μάθηση όταν ξεκινούν το σχολείο. Επιπλέον, πολλά παιδιά έχουν γλωσσική καθυστέρηση ή διαταραχές σε άλλους τομείς της ανάπτυξης. Όμως, λιγότερα από τα μισά παιδιά με δυσκολίες αυτού του είδους έχουν εντοπιστεί πριν ξεκινήσουν το σχολείο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το παιδί θα μπορούσε να έχει ήδη δεχθεί βοήθεια γι αυτές τις δυσκολίες και θα μπορούσε ακόμη να έχει ξεκινήσει το σχολείο όντας πιο έτοιμο για μάθηση.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Οι ειδικοί έχουν μια σαφή ιδέα σχετικά με το εύρος της φυσιολογικής ανάπτυξης από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 5 ετών και ενδείξεις για το πότε ένα παιδί ενδέχεται να έχει αναπτυξιακή καθυστέρηση. Θυμηθείτε, ότι η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι μια έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να κάνει την διαφορά.

 

Διαβάστε επίσης
Με την χρησιμοποίηση των υπηρεσιών μας, συμφωνείτε στην χρήση των cookies.