Πολύτιμο το παιχνίδι για την Ανάπτυξη του Παιδιού!

  Τα παιδιά πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να είναι παιδιά και να παίζουν!  Όσο περισσότερο παίζουν τόσο μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και κοινωνικότητα θα αποκτήσουν. Αυτό σημαίνει ότι τόσο καλύτερος γίνεται και ο εγκέφαλός τους στη διαχείριση του άγχους. Πώς να γίνει το παιχνίδι τους  πιο δημιουργικό και απολαυστικό;

  1. Σβήστε τηλεοράσεις, χαμηλώστε κινητά: Φροντίστε το δωμάτιο να μην έχει περισπασμούς και αφοσιωθείτε στο παιχνίδι με το μικρό σας! Βάλτε τη φαντασία σας και δείτε θετικά αποτελέσματα στη σχέση σας αλλά και στη συμπεριφορά του!

  2. Δημιουργήστε ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον: μελέτες δείχνουν ότι ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα, διευκολύνει την ανάπτυξη του λόγου. Μια πληθώρα από υλικά που μπορούν να διεγείρουν όλες τις αισθήσεις-όραση, ακοή, αφή - ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου στη διάρκεια του παιχνιδιού.

  3. Δημιουργήστε ένα χώρο με εμπόδια: χρησιμοποιήστε μικρά σκαμνάκια, στρώματα, τραπεζάκια σκεπασμένα με σεντόνια για να δημιουργούν  κρυψώνες, ώστε τα παιδιά να κινούνται εκεί ελεύθερα χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους. Αφήστε τα να σκαρφαλώσουν, να κρυφτούν, να εξερευνήσουν και να δημιουργήσουν το δικό τους παιχνίδι!

  4. Δημιουργήστε ευκαιρίες για εξερεύνηση: φροντίστε να βγαίνετε έξω στη φύση, στο δάσος, στην παιδική χαρά ή στην παραλία. Προσπαθήστε να βρείτε ασφαλή μέρη, όπου δεν φοβάστε να τα αφήσετε ελεύθερα για να εξερευνήσουν το περιβάλλον. Στα μέρη αυτά μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και να διασκεδάσουν.

  5. Χρησιμοποιήστε ζωγραφική ή/και μουσική:  ο εγκέφαλος των παιδιών αναπτύσσεται όταν δημιουργούν μέσω της τέχνης. Δώστε τους διάφορα υλικά και υφές και αφήστε τα να φτιάξουν ότι θέλουν αυθόρμητα. Ή βάλτε τους μουσική και δημιουργείστε τη δική σας χορογραφία.

  6. Προσπαθήστε να φέρνετε τα παιδιά σας σε επαφή με παιδιά διαφορετικών ηλικιών:  Το ένα παιδί συμβάλλει στην εκπαίδευση του άλλου, πράγμα που θα βοηθήσει και τα δυο να φτάσουν σε ένα νέο επίπεδο με φυσικό τρόπο. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν ταυτόχρονα  να είναι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού και να συνεργάζονται με τα μεγαλύτερα. Αυτού του είδους το διασκεδαστικό παιχνίδι φαντασίας με μεικτές ηλικιακές ομάδες ενθαρρύνει τα παιδιά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Μαθαίνουν να συμμετέχουν στο παιχνίδι, αλλά και να ανεβάζουν το επίπεδο τους. Αυτό τα διδάσκει τον αυτοέλεγχο και τις διαπραγματευτικές δεξιότητες που είναι τόσο αναγκαία στη ζωή.

  7. Μην καθοδηγείτε εσείς το παιχνίδι: Μην γίνεστε παρεμβατικοί στο παιχνίδι τους, αφήστε τα παιδιά όσο περισσότερο να έχουν εκείνα τον έλεγχο. Όσο πιο πολύ χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, τόσο καλύτερα! Οι δεξιότητες που αποκτούν είναι πολύτιμες. Ανησυχούμε τόσο πολύ ότι τα παιδιά μας δεν εμπλέκονται σε αρκετές οργανωμένες δραστηριότητες ή ότι δεν μαθαίνουν αρκετά πράγματα, που ξεχνάμε τη σημασία του ελεύθερου παιχνιδιού. Μην έχετε ενοχές ότι αν τα αφήσετε να παίξουν όπως θέλουν, σημαίνει πως δεν είστε καλός γονιός. Αυτό που λείπει πραγματικά είναι το ελεύθερο παιχνίδι! Το να παίζουν μόνα τους είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά σας. Όταν παίζουν μόνα με τα παιχνίδια τους μαθαίνουν να επεξεργάζονται με τον δικό τους τρόπο νέες εμπειρίες, συγκρούσεις και καθημερινά συμβάντα στη ζωή τους. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, ζωντανεύουν αυτό που συμβαίνει στο μυαλουδάκι τους, πράγμα που είναι σε μεγάλο βαθμό θεραπευτικό.

  8. Γίνετε ξανά παιδί! : Αν πάλι θέλετε κάποιες φορές να εμπλακείτε στο παιχνίδι τους, πρέπει να είστε στο εκατό της εκατό αληθινοί σε αυτό που κάνετε! Μην φοβάστε να φανείτε αστείοι. Αφήστε τα παιδιά να σας καθοδηγήσουν. Σταματήστε να προβληματίζεστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς. Μπείτε στη θέση τους και προσπαθήστε να αφεθείτε έστω για λίγο, μισή ώρα.  Ακόμα και λίγο παιχνίδι με αστεία διάθεση αξίζει περισσότερο από οποιοδήποτε παιχνίδι θα μπορούσατε να του αγοράσετε.

  9. Αφήστε τα παιδιά να επιλύουν μόνα τους  τις «δυσκολίες» στο παιχνίδι: Όταν αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες-αναποδιές  και εσείς αισθάνεστε την ανάγκη να τα «σώσετε», κάντε ένα βήμα πίσω και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Θυμηθείτε ότι αυτός είναι ο τρόπος τους να μάθουν πόσο άγχος μπορούν να αντέξουν. Μαθαίνουν να ελέγχουν τον εαυτό τους και αποκτούν δεξιότητες διαπραγμάτευσης με άλλα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα ζωή τους να μάθουν να βρίσκουν λύσεις μόνα τους!

   

       Μαρία Καραπιπέρη - Λογοπεδικός

 

Πηγές: Play, Learning and Creativity, Hans Hernik Knoop 

"Lerning and changes in the Brain" SilviaHelena Cardoso and Renato

     

Διαβάστε επίσης
Με την χρησιμοποίηση των υπηρεσιών μας, συμφωνείτε στην χρήση των cookies.