Το Παιχνίδι ισχυροποιεί τη μάθηση

    Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί στα παιδιά αρέσει να παίζουν όλοι μέρα; Πολλοί γονείς ακόμα και εκπαιδευτικοί αναρωτιούνται αν το παιχνίδι που κάνουν τα παιδιά μπορεί να ωφελήσει και να φέρει μαθησιακά αποτελέσματα. Μάλιστα έχουμε συναντήσει πολλούς γονείς που προτρέπουν τα παιδιά τους  να μάθουν αριθμούς και γράμματα πολύ πριν την πρώτη σχολική έναρξη. Έχουν την εντύπωση ότι το "πολύ παιχνίδι" δεν προσφέρει και πολλά.

     Σήμερα η νευροεπιστήμη μας απαντάει και το αποδεικνύει μέσα από σχετικές έρευνες του εγκεφάλου. Στον εγκέφαλο, η σύνδεση που επαναλαμβάνεται ισχυροποιείται. Η ενέργεια που απαιτείται προκειμένου να κάνουμε τη σύνδεση ταξιδεύει ευκολότερα και ταχύτερα κάθε φορά που επαναλαμβάνουμε τη σύνδεση. Καθώς η σύνδεση συμβαίνει ξανά και ξανά, όλο και περισσότερη μυελίνη (λιπώδης ουσία η οποία δρα όπως η μόνωση σε ένα καλώδιο) αποτίθεται κατά μήκος του νευρώνα, συμβάλλοντας στην ευχερέστερη ροή της ενέργειας και τη βελτίωση του παιδιού στην εκάστοτε δραστηριότητα με την οποία ασχολείται. Το παιχνίδι ενεργοποιεί τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Όταν κάτι είναι ωραίο και ευχάριστο, ο εγκέφαλος θέλει να το επαναλάβει!

  Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η επανάληψη ισχυροποιεί την μάθηση! Τα παιδιά δε θέλουν να επαναλαμβάνουν πληκτικές ή δυσάρεστες δραστηριότητες, θέλουν να επαναλαμβάνουν δραστηριότητες διασκεδαστικές και ενδιαφέρουσες, οι οποίες να τα ωθούν να συνεχίσουν την προσπάθεια που καταβάλλουν.

  Πώς βοηθάμε εμείς σε αυτό;

 

Μαρία Καραπιπέρη-Λογοπεδικός

Πηγές:Boosting Brain Power - Jill Stamm

Διαβάστε επίσης
Με την χρησιμοποίηση των υπηρεσιών μας, συμφωνείτε στην χρήση των cookies.