Τα Οφέλη της Αγκαλιάς

  Πόσο σημαντική είναι η αγκαλιά στη ζωή μας; Και γιατί χρειάζεται να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας συχνότερα;

    Η Αγκαλιά μπορεί να επηρεάσει τόσο τη γνωσιακή όσο και την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη. H αγκαλιά σε καθημερινή και συχνή βάση τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, το βοηθά να χαλαρώνει και να ηρεμεί, ενώ δυναμώνει τον ισχυρό δεσμό μεταξύ γονιού και παιδιού.

    Ερευνητικά πορίσματα έχουν δείξει ότι η αγκαλιά  μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Μια ζεστή αγκαλιά απελευθερώνει και αυξάνει την ωκυτοκίνη, η οποία συνδέεται με αυξημένο αίσθημα ανακούφισης , εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Το να νιώθουν τα παιδιά ασφάλεια είναι καθοριστικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός βρέφους, ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας αλλά και ενός μεγαλύτερου παιδιού! 

  Το παιδί λατρεύει την αίσθηση ζεστασιάς που προσφέρει το σώμα μας, καθώς και την ανάσα μας πάνω στο κεφαλάκι του! Το αίσθημα αυτό σύνδεσης  επιτρέπει στο παιδί να νιώσει σιγουριά και ασφάλεια, γεγονός κρίσιμης σημασίας για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αγκαλιάζοντας το παιδί μας θέτουμε τα θεμέλια για την εδραίωση της εμπιστοσύνης και της σιγουριάς.

   Φροντίστε λοιπόν να δημιουργείτε πολλαπλές ευκαιρίες σωματικής εγγύτητας για εσάς και το παιδί σας. Πάρτε αγκαλιά το παιδί σας, καθώς διαβάζετε μαζί ένα βιβλίο. Μπορείτε επίσης να αναπνέετε πάνω από το κεφαλάκι του. Σκεφτείτε και άλλους τρόπους με τους οποίους το παιδί θα νιώσει τη σωματική εγγύτητα. Χαϊδέψτε  του τα μαλλάκια, το προσωπάκι του, κουνήστε το στην αγκαλιά σας ή σιγοτραγουδήστε του.  Το παιδί θα νιώσει τη δόνηση από την αγκαλιά σας, και πιστέψτε με είναι βάλσαμο για τη ψυχή και το μυαλό του όλο αυτό!

Μαρία Καραπιπέρη-Λογοπεδικός

Διαβάστε επίσης
Με την χρησιμοποίηση των υπηρεσιών μας, συμφωνείτε στην χρήση των cookies.