Παιγνιο-Θεραπεία

Η Παιγνιο-Θεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας, που βοηθά τα παιδιά να εκφραστούν, να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν τις καταστάσεις που βιώνουν.

   Είναι μια Θεραπευτική Προσέγγιση που χρησιμοποιεί ως μέσον το παιχνίδι και τις δημιουργικές τέχνες, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους. Η Παιγνιοθεραπεία βοηθάει τα παιδιά να εκφράσουν αυτό που τους συμβαίνει, να επικοινωνήσουν δύσκολα συναισθήματα, να νιώσουν ότι έχουν αξία και να εμπιστευτούν και πάλι τον εαυτό τους και τους άλλους. Στην Παιγνιοθεραπεία τα παιχνίδια είναι οι λέξεις και το παιχνίδι η γλώσσα του παιδιού. Μέσα από τη συμβολική γλώσσα του παιχνιδιού το παιδί ελευθερώνεται.
  Το παιχνίδι είναι το φυσικό μέσο με το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν, επικοινωνούν, εξερευνούν και ανακαλύπτουν τον κόσμο τους. Ο Παιγνιο-Θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να επουλώσει τις πληγές που αφήνουν οι δύσκολες εμπειρίες ζωής, επιτρέποντάς το να εκφραστεί ελεύθερα μέσα σε ένα περιβάλλον που αποπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
Οι «παραδοσιακές θεραπείες» που βασίζονται στο λόγο μπορεί να μην είναι κατάλληλες για παιδιά και εφήβους, που κάποιες φορές δυσκολεύονται να βρουν λέξεις για να εκφράσουν τον συναισθηματικό τους κόσμο. Η Παιγνιο-Θεραπεία δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να επεξεργαστούν και να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους. Τα εφοδιάζει με την ικανότητα να αλλάξουν τον τρόπο που ερμηνεύουν και αντιλαμβάνονται τις δύσκολες εμπειρίες τους, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να εσωτερικεύσουν την ευθύνη και να κατηγορήσουν τον εαυτό τους. Η συναισθηματική ενδυνάμωση και η αυτο-εκτίμηση που αποκτά το παιδί μπορούν να γίνουν εφόδια ζωής. Με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνεται το παιδί να ανακαλύψει  έναν πιο αισιόδοξο τρόπο βλέψης του κόσμου.

Διαβάστε επίσης
Με την χρησιμοποίηση των υπηρεσιών μας, συμφωνείτε στην χρήση των cookies.