Θεραπεία της Λεκτικής Δυσπραξίας (Πρόγραμμα Nuffield)

Ένας δημοφιλής τρόπος αντιμετώπισης παιδιών με αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία είναι το πρόγραμμα Nuffield. Προσφέρει μια συστηματική προσέγγιση στον καθορισμό της θεραπείας της αναπτυξιακής λεκτικής δυσπραξίας και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για παιδιά 3-7 ετών.

Κατά τα πρώτα στάδια του προγράμματος  του Nuffield προτείνονται βασικές στοματοπροσωπικές  ασκήσεις που σκοπεύουν να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει ακριβείς και γρήγορες κινήσεις σε όλα τα όργανα που συμμετέχουν στην εκφορά του λόγου και για να προετοιμάσει το συντονισμό αυτών των κινήσεων κατά τη διαδικασία εκφοράς λεκτικών ήχων.

Το πρόγραμμα είναι εικονογραφημένο και βασισμένο στην επανάληψη και πρακτική καθώς περιέχει μικρά διαβαθμισμένα βήματα χρησιμοποιώντας ερεθίσματα και ανάδραση.

Στο πρόγραμμα Nuffield ενισχύουμε και οικοδομούμε τις δεξιότητες του παιδιού μέσα από το παιχνίδι χρησιμοποιώντας ιδέες εκμαιεύσεως και δραστηριότητες  που ενισχύουν τη φωνολογική  συνειδητότητα.

Η θεραπεία στοχεύει  1) στο να εδραιώσει μια ομάδα κινητικών προγραμμάτων σε κάθε επίπεδο της άρθρωσης και του λόγου 2) και στο να στηρίξει την ανάπτυξη ενός μεγάλου εύρους δεξιοτήτων ψυχογλωσσολογικής επεξεργασίας.

 

 

Διαβάστε επίσης
Με την χρησιμοποίηση των υπηρεσιών μας, συμφωνείτε στην χρήση των cookies.